Na Pojezierzu Pomorskim, 12 km od Piły w gminie Szydłowo Krajeńskie leży nad rzeką Rurzycą wieś znana na początku XVII wieku jako Krempa, obecnie – Krępsko.  Płynąca tam rzeka odprowadza wody z sześciu malowniczych, rynnowych jezior.

Skupiska ekosystemów źródlisk i torfowisk niskich, a przede wszystkim urokliwa dolina Rurzycy, której wody zaliczane są do I klasy czystości, porównywane są z Rospudą. W tym parku krajobrazowym, chronionym w ramach sieci Natura 2000, ukryte są leśne rezerwaty Diabli Skok i Jezioro Żabie, liczne pomniki przyrody oraz rzadkie gatunki zwierząt.

Niezaprzeczalną atrakcją tego regionu są organizowane spływy kajakowe, podczas których płynąc śladami kardynała Karola Wojtyły, można podziwiać dziewicze krajobrazy. Właśnie w tej okolicy w 1992 roku pan Roman Świątek wraz z rodziną zakupił za zarobione w Afryce pieniądze, udziały przedsiębiorstwa Agricola sp. z o.o. w Krępsku i po kilku latach rozpoczął realizację swoich marzeń.

W 1992 roku na terenie AGRICOLI do eksploatacji została oddana farma pstrągowa, a w 1997 roku przeprowadzono pierwsze zasiewy w gospodarstwie ekologicznym. W 2004 roku rozpoczęto program edukacji ekologicznej młodzieży w tzw. zielonych szkołach. W 2006 roku gospodarstwo otrzymało wyróżnienie Lider sukcesu w powiecie pilskim, a w 2007 było nominowane w konkursie Wielkopolski rolnik roku. W 2008 roku zrealizowany został projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego „Wiejski Ośrodek Edukacji ku zrównoważonej przyszłości – szansą na podniesienie świadomości ekologicznej i społecznej mieszkańców Krępska i okolic”. Równocześnie, podczas otwarcia targów FARMA 2008 w Poznaniu, Roman Świątek odebrał puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za zajęcie III-go miejsca w konkursie na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w kraju i I-go w Wielkopolsce w 2008 roku w kategorii „Ekologia – Środowisko”. W 2011 roku uzyskał pierwszy certyfikat na ekologiczną akwakulturę w Polsce.

Eko-agro-turystyczne gospodarstwo posiada 83 ha użytków rolnych własnych i 10 ha dzierżawionych. Prowadzi chów bydła mięsnego, wypasanego na użytkach zielonych, koni, drobiu grzebiącego na wybiegu, królików, kóz i owiec – m. in. wrzosówki. Jednak najważniejszą, wiodącą produkcją jest ekologiczna akwakultura. Karpie żywione są tutaj tylko ekologicznym zbożem, a pozostałe ryby – w tym jesiotry oraz pstrągi tęczowe - ekologiczną paszą Eko life pearl sprowadzaną z Francji. Pstrągi łososiowe mają dodatkowo w swojej diecie mielone małże, które w sposób naturalny pięknie wybarwiają ich tuszkę. Według Romana Świątka: „wszystkie ryby się tutaj tylko ‘częstuje’, a nie tuczy, aby dłużej rosły i były zdrowe”. Wysiłek włożony w prowadzenie w sposób ekstensywny akwakultury przekłada się na niezapomniany smak mięsa i wdzięczność klientów.

Produkty ekologiczne gospodarstwa, takie jak: ryby, jajka, wołowina, można kupić bezpośrednio od właścicieli, bądź okresowo w sklepach z żywnością ekologiczną w Warszawie, Bydgoszczy i Toruniu oraz raz w tygodniu (w sobotę) na Rynku Bernardyńskim w Poznaniu.

Jak wspomina Pan Roman, zgłębiając historię swojego gospodarstwa: „Dawniej na tych terenach nasze gospodarstwo było pokaźnym majątkiem, wokół którego znajdowały się pola uprawne. Rzeki wijące się w naszej okolicy (nasz rejon to kraina 5 rzek: Gwdy, Piławy, Dobrzycy, Rurzycy i Płytnicy) pozwalały nawadniać wiele upraw. Dokładnie wiem gdzie były położone rurociągi i pompy nawadniające pola. Wyhodowane na naszej farmie warzywa w całości były eksportowane przed II wojną światową do Berlina. Nasze ziemie stanowiły wtedy spichlerz Berlina. Obecnie uprawa warzyw, ani zbóż nie jest tutaj możliwa, głównie z powodu dzikiej zwierzyny, która zamieszkuje pobliskie lasy i niszczy wszystko, co wyrośnie na polach. Zdecydowaliśmy się na chów bydła i przekształcenie ziem na łąki, gdyż uprawa zbóż na tych terenach mijała się z celem. Lepiej pozostawić uprawę zbóż specjalistom”.

AGRICOLA jest gospodarstwem rodzinnym, gdzie poza właścicielami pracuje kilka osób. Każdy pracownik traktowany jest jak członek rodziny. Spożywane tutaj posiłki przywołują wspomnienia z dawnej wsi – własnoręcznie wyprodukowane i przetworzone produkty, pachnące, pożywne i bardzo smaczne, podane podczas wspólnego posiłku przy dużym stole.

Właściciele gospodarstwa są w już wieku senioralnym i stale zastanawiają się co będzie w niedalekiej przyszłości. „Smutne jest to, że nie wiemy co stanie się z naszą farmą. Brak następstwa jest bolesny – synowie inaczej widzą swoją przyszłość, ale także zdrowie nie pozwala im na tego typu pracę. Zależy nam i bardzo chcielibyśmy, aby w naszym gospodarstwie powstała wspólnota ludzi, którzy będą podobnie myśleli o sprawach ekologii, wiary i razem będą dalej pielęgnowali i dbali o ekologiczną farmę , stworzoną 23-letnią pracą na gruzach PGR-u”  – mówią zgodnie.

Credo przedsiębiorstwa stanowią słowa z Encykliki Jana Pawła II:
„Celem przedsiębiorstwa nie jest po prostu wytwarzanie zysku, ale samo jego istnienie jako wspólnoty ludzi, którzy na różny sposób zdążają do zaspokojenia swych podstawowych potrzeb i stanowią szczególną grupę służącą całemu społeczeństwu. Zysk nie jest jedynym regulatorem życia przedsiębiorstwa; obok niego należy brać pod uwagę czynniki ludzkie i moralne, które z perspektywy dłuższego czasu okazują się przynajmniej równie istotne dla życia przedsiębiorstwa”. Encyklika Centesimus Annus -Jan Paweł II, rozdz. IV, 1991

Kontakt:
Roman Świątek
Przedsiębiorstwo AGRICOLA Sp. z o.o.
Krępsko 65, 64-970 Piła
tel. 507 950 823, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Dane kontaktowe

Ekologiczny Uniwersytet Ludowy w Grzybowie
Grzybów 1/2, 09-533 Słubice

tel./fax: (24) 277 89 63
tel. kom.: 606 805 900

e-mail: eul@grzybow.pl

Idea

Idea Uniwersytetu Ludowego zrodziła się w XIX wieku w małym rolniczym kraju skandynawskim. Genialny Grundtvig, który dla swoich rodaków – Duńczyków, jest równie ważny jak inny jego krajan - Hans Christian Andersen, zaproponował formę edukacji dorosłych, którą nazwał FolkHøjskole.