Gospodarstwo Państwa Dublerów znajduje się we wsi Miniewicze w gminie Zabłudów w województwie podlaskim.

Joanna i Frank to polsko-szwajcarskie małżeństwo, które zasady rolnictwa ekologicznego poznawało w Szwajcarii. Oboje pochodzą z „miasta”, zawodu rolnika uczyli się od podstaw już jako dorośli.

Joanna, po skończonych studiach filologii germańskiej, spędziła 4 lata w Szwajcarii. Tam uczyła się rolnictwa biologiczno-dynamicznego w szkole zorganizowanej przez rolników. Nauka była w dużej mierze nastawiona na zdobycie praktycznej wiedzy. Frank ukończył państwową szkołę rolniczą, uczącą rolnictwa konwencjonalnego. Jednak pracę na roli rozpoczął w gospodarstwie biologiczno-dynamicznym w pobliżu Berna, gdzie spędził 7 lat. W ostatnich latach swojej pracy w tym gospodarstwie wyszkolił w zawodzie rolnik dwóch czeladników.

View the embedded image gallery online at:
http://www.eul.grzybow.pl/kursy/nasi-gospodarze/29-joanna-wozniak-dubler-i-frank-dubler?tmpl=component&print=1&layout=default&5c8a569ce747898f1ba84a0c61c43e59=67ebd7caf0d802b6ae1a0b5ee74b5f54#sigFreeId64ba202574

Gospodarstwo o powierzchni około 17 hektarów kupili w roku 2000. Na tym obszarze znajdują się: las, podmokłe łąki i pastwiska, liczne zadrzewienia i zakrzaczenia śródpolne oraz grunty orne. Uprawiane są w nim w płodozmianie mieszanki zbożowo–strączkowe z przeznaczeniem na paszę, mieszanki traw z roślinami motylkowymi i mieszanki na zielony nawóz oraz warzywa. Na powierzchni ok. 2 ha są uprawiane m.in.: marchew, pietruszka, pasternak, seler, por, brokuł, kapusta biała i czerwona, jarmuż, burak, cebula, dynia, cukinia, pomidor, ogórek, ziemniak, szpinak, rzodkiewka, sałata, fasola szparagowa. W sumie uprawy warzywnicze (polowe i pod osłonami) obejmują ponad 35 różnych gatunków. Uprawy pod osłonami (o powierzchni ok. 7 arów) prowadzone są przez cały rok - również zimą. Wszystkie sadzonki potrzebne do produkcji warzywniczej są przygotowywane we własnym zakresie.

Prowadzony jest również chów 6 do 8 krów. Zwierzęta utrzymywane są w oborze wolnostanowiskowej, przede wszystkim jako źródło nawozu naturalnego. Dodatkowo utrzymywane jest także małe stado kur niosek.

Warzywa są dostarczane dwa razy w tygodniu do klientów indywidualnych oraz sklepów z żywnością ekologiczną w Białymstoku.

Do dyspozycji studentów jest pokój kilkuosobowy z łazienką w osobnym budynku. Praktyka na gospodarstwie obejmuje cały okres wegetacyjny (7 miesięcy) we wszystkich działach gospodarstwa - przede wszystkim w warzywnictwie.

Minimalny czas praktyk to 3 miesiące, preferowany cały sezon w gospodarstwie. W gospodarstwie praktyki może odbywać jednocześnie 3 praktykantów.

Kontakt: Joanna i Frank Dublerowie, Miniewicze 1, 10-060 Zabłudów Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

tel. 886 098 168 (Frank)