Praktyki w bacówkach przy wypasie owiec. Beskid Śląski: Brenna, Koniaków; Beskid Żywiecki: Rycerka, Przybędza, Soblówka; Podhale: Baligówka, Biały Dunajec; Gorce: Ochotnica Górna; Bieszczady: Ustrzyki Górne.

Praktyki odbywają się od maja do października, w okresie, gdy trwa wypas. Zaczyna się od stanowiska honielnika, potem juhasa.

Praktyki to praca ze zwierzętami: zaganianie do koszora na udój, prowadzenie wypasu, nauka dojenia, pilnowanie owiec, a dla najlepszych i zainteresowanych tajniki wyrobu serów owczych: oscypków, redykołek, bundzu, bryndzy. Możliwe są też praktyki w gospodarstwie gazdy, przy zwierzętach, w obejściu, przy sianokosach. Przed rozpoczęciem praktyk jest organizowane wstępne szkolenie: zapoznanie z tematem, warunkami pracy, zwyczajami na bacówce i historią pasterstwa.
 

Od praktykanta wymagana jest dobra kondycja fizyczna ze względu na trudne warunki terenowe.

View the embedded image gallery online at:
http://www.eul.grzybow.pl/kursy/nasi-gospodarze/121-jozef-michalek?tmpl=component&print=1&layout=default&5c8a569ce747898f1ba84a0c61c43e59=d406cbbb341366745cf61f6c07e13d53#sigFreeIddbe3e71064

 
https://www.facebook.com/RedykKarpacki2013/
 
https://www.facebook.com/Sałasznicy-883425785089970/
 
https://www.facebook.com/szlakoscypkowy/
 
Kontakt:
Józef Michałek
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.