Zakończyliśmy Dobre Żniwa 2024 !
Było nas 107 osób z różnych zakątków Polski: rolników, przetwórców, doradców, aktywistów, naukowców, studentów, przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa.
Były bardzo ciekawe merytoryczne wystąpienia np. na temat rosnącego znaczenia gleby w polityce i programach europejskich (Marek Krysztoforski z CDR w Radomiu), o bioróżnorodności w krajobrazie rolniczym (prof. Paulina Kramarz z UJ) i ochronie biologicznej w gospodarstwie ekologicznym (dr Michał Pniak), o zastosowaniu rolnictwa precyzyjnego w naszych gospodarstwach (Bartłomiej Piskorski) o sytuacji polskiego rolnictwa ekologicznego z perspektywy Ministerstwa Rolnictwa (dyr. Jan Golba). Dwaj rolnicy zaprezentowali swoje doświadczenia z prowadzenia gospodarstwa ekologicznego: Mirosław Rojek ze Staropola na Mazowszu i Adrian Martinez z Canadas de Canepla w Hiszpanii.
Był też czas na wymianę doświadczeń i dyskusje.
Bardzo nas cieszy, że mogliśmy dyskutować w atmosferze wzajemnego szacunku nawet tak gorące kwestie jak trwające protesty rolników, wysłuchać różnych opinii i usłyszeć siebie nawzajem.
Robert Kuryluk i Peter Stratenwerth dzielili się doświadczeniami ze współpracy rolników ekologicznych w Polsce i innych krajach europejskich.
Seminarium Dobre Żniwa było też miejscem prezentacji nowego projektu, w który od miesiąca angażuje się nasz grzybowski Ekosystem: Bioregionalne Laboratorium Tkackie. Nie będziemy co prawda tkać gobelinów, ale sieci współpracy w naszym pięknym nadwiślańskim krajobrazie, aby nie tylko my, ale i następne pokolenia mogły cieszyć się jego bogactwem przyrodniczym i kulturowym. Na seminarium dotarł Antonio Garcia z Bioregionu Altiplano Estepario, który od ponad dwóch lat uczestniczy w budowaniu współpracy na tym dotkniętym pustynnieniem terenie w południowej Hiszpanii.
Nie obyło się bez tortów: świętowaliśmy nie tylko dwudziestolecie naszej inicjatywy, ale także 35 lecie Stowarzyszenia Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi, aż świeczki na tortach nie chciały zgasnąć!
W sobotę po południu odbyło się spotkanie poświęcone RWS - koncepcji Rolnictwa Wspieranego przez Społeczność. W gronie osób zainteresowanych ideą rozmawialiśmy o różnych sposobach współpracy między konsumentami a rolnikami. Zarówno producenci żywności, jak i kupujący zyskują na skracaniu łańcuchów dostaw. Działania ukierunkowane na zwiększanie świadomości społecznej mają głęboki sens.
Do wymiany można przywieźć praktycznie wszystkie nasiona z upraw z zachowaniem zasad ekologicznych, bez stosowania środków chemicznych,
zebrane własnoręcznie.
Na wymianę zgłaszamy nasiona zebrane w 2023, w przypadku nasion o dłuższym terminie przydatności - również z sezonu 2022.
Nasiona pakujemy w oddzielne torebki/koperty/woreczki. Ważne, by opakowania były szczelnie zamknięte lub zaklejone, a opis czytelny.W torebce powinno być minimum 5 nasion (np. fasola, ogórek) a przy bardzo drobnych - minimum 20 (np. koper, amarantus).
W opisie powinny znaleźć się informacje: nazwa rośliny, nazwa odmiany, pochodzenie (nazwa gospodarstwa/osoba - można podać kontakt),
miejsce i data zbioru (miesiąc/rok). Nasiona z upraw z certyfikatem ekologicznym prosimy o oznaczenie odpowiednią informacją.
Wymiana nasion organizowana jest wyłącznie w celach amatorskich między użytkownikami nieprofesjonalnymi.
W sprawie Wymiany nasion można kontaktować się z Agnieszką Makowską, tel. 792553132