14 dni teorii i praktyki:
WIOSNA 16-22.05.2022
LATO 29.08-4.09.2022
„Życiodajny OGRÓD”, kurs ogrodnictwa ekologicznego
PROJEKTOWANIE I ZAKŁADANIE OGRODÓW EKOLOGICZNYCH – pilotażowe czternastodniowe szkolenie w Grzybowie organizowane przez Ekologiczny Uniwersytet Ludowy i Stowarzyszenie ZIARNO
Długo wyczekiwany, jedyny tak praktyczny i kompletny kurs ogrodnictwa w wyjątkowym miejscu edukacji ekologicznej - w Grzybowie koło Płocka.
Zapraszamy na czternastodniowe szkolenie praktyków i amatorów ogrodnictwa, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę, przećwiczyć praktyczne umiejętności i nabrać pewności w samodzielnych działaniach ogrodowych.
Po ukończeniu kursu, prawdopodobnie jeszcze w 2022 r., będzie możliwość przystąpienia do egzaminu i uzyskania certyfikatu potwierdzającego zdobycie kwalifikacji rynkowej.
Program został stworzony z myślą o zwiększeniu liczby wykwalifikowanych ogrodników i ogrodów ekologicznych w Polsce oraz upowszechnieniu uprawy żywności na małą skalę jako społecznych strategii przeciwdziałania zmianom klimatu.
CENA: 2400 zł (50% zniżki dla studentów EUL, 30% zniżki dla absolwentów EUL)
ZAPISY: https://tinyurl.com/4mudd3du
CZEGO NAUCZYSZ SIĘ NA KURSIE?
W ramach 14 modułów teorii i praktyki ogrodniczej uczestnicy wspólnie zaprojektują i założą wielofunkcyjny jadalny ogród deszczowy przy siedzibie EUL-u, budując niezbędne obszary kompetencji zawodowych z projektowania i ogrodnictwa. Wezmą też udział w sezonowych praktycznych pracach ogrodu kuchennego i siedliska wiosną i latem.
Dowiedzą się, jak:
- pielęgnować glebę i uprawy,
- siać i sadzić rośliny jednoroczne i sadownicze,
- kompostować i nawozić,
- zbierać i przetwarzać plony,
- zachowywać nasiona.
Kurs pomoże rozwinąć umiejętności planistyczne potrzebne do założenia, organizacji i prowadzenia bioróżnorodnego ogrodu z wykorzystaniem podejść zero waste i upcyclingu, praktyki retencji wody i zarządzania obiegiem materii organicznej. Będą też okazje do instalacji prostych struktur ogrodowych (takich jak różne typy grządek, oczka wodne, żywopłoty i żywe konstrukcje, kompostowniki, spirale ziołowe czy uprawy wertykalne).
Uczestnicy poznają metody badania terenu, analizy wyobrażeń i potrzeb użytkowników ogrodu oraz sposoby pracy z roślinami służące stworzeniu najlepszego projektu i uzyskania różnorodnych plonów. Szczególny nacisk będzie położony na umiejętność zwiększania potencjału ogrodu: jako źródła żywności, odpornego na zmiany klimatu, zorganizowanego z dbałością o retencję wody.
ZAKRES MATERIAŁU:
Na kurs składa się 5 obszarów ogrodnictwa:
- Teoretyczne podstawy ogrodnictwa ekologicznego w kontekście zmian klimatu (20 godzin),
- Projektowanie ekologicznego ogrodu i upraw (25 godzin),
- Zakładanie ogrodu (30 godzin),
- Uprawa i pielęgnacja roślin (25 godzin),
- Zbiory, przetwórstwo, biogospodarka zasobami (20 godzin).
DLA KOGO JEST TEN KURS?
- Amatorów lub nowicjuszy planujących założenie/transformację własnego ogrodu, siedliska lub działki w jadalny wielofunkcyjny ogród ekologiczny.
- Praktyków ogrodnictwa/rolnictwa zamierzających świadczyć usługi w ramach projektowania, zakładania i przekształcania ogrodów, w tym dla osób prywatnych, instytucji publicznych, organizacji pozarządowych i szkół.
- Organizatorów i edukatorów ogrodów społecznych, grup Rolnictwa Wspieranego Społecznie lub Kooperatyw Spożywczych.
- Absolwentów lub praktyków kierunków pokrewnych ogrodnictwu, pragnących poszerzyć swoje umiejętności, w tym z dziedziny architektury i projektowania krajobrazu, naturalnego budownictwa, prowadzenia ośrodków rekreacyjnych i agroturystyki, terapii czy pedagogiki ekologicznej.
- Nauczycieli i pracowników szkół i przedszkoli pragnących włączyć zajęcia w ogrodzie w program nauczania przedmiotów, takich jak: ekologia, biologia, chemia, fizyka, sztuka, technologia, geografia.
- Opiekunów w domach seniora, ośrodkach rehabilitacji czy psychoterapii, pragnących włączyć hortiterapię w zakres oferowanych zajęć.
- Osób rozpoczynających działalność związaną z dostarczaniem wysokiej jakości lokalnej i naturalnej żywności w modelu „od pola do stołu” dla restauracji, stołówek czy agroturystyki.
JAK BĘDZIE ZORGANIZOWANY KURS?
Kurs jest opracowany z myślą o osobach planujących podjęcie pasjonującej i niezwykle potrzebnej ścieżki jaką jest i będzie w przyszłości ogrodnictwo ekologiczne. Uczestnicy nabędą konkretne umiejętności do rozpoczęcia pracy z ogrodem i ziemią, jednocześnie będą inspirowani do uruchomienia wyobraźni i twórczego podejścia do ogrodnictwa. Kurs stawia akcent zarówno na metody ogrodnicze, jak i na wiedzę dającą realne możliwości zarobkowania dzięki projektowaniu ogrodów i upraw.
Grzybów to wyjątkowe miejsce do nauki metod pracy z ziemią. W prowadzonym od ponad 30 lat gospodarstwie ekologicznym można się przekonać, jak współgrają różne strategie przyjazne dla klimatu i rozwiązania regeneratywne, które potem będzie można stosować we własnych działaniach.
Ekologiczna produkcja żywności w skali ogrodowej i rolniczej, technologie naturalnego budownictwa, recykling i oczyszczanie wody, wykorzystanie pasywnych i odnawialnych źródeł energii, spółdzielcza kuchnia, piekarnia i serowarnia, organizacje pozarządowe zajmujące się m.in. ekologią – to wszystko tworzy w Grzybowie sieć pożytecznych powiązań i przykładów obiegu zamkniętego – idealny kontekst i inspirację dla praktycznego uczenia się troski o ziemię, troski o ludzi i troskliwej ekonomii.
14 dni stacjonarnej intensywnej nauki, udział ekspertów-praktyków oraz inspiracje ze świata dadzą solidne podstawy, by zaplanować i wprowadzić w życie wielofunkcyjny ogród na własną rękę, we współpracy z klientem lub społecznością.
PROWADZĄCE:
Joanna Bojczewska i Wioletta Olejarczyk to doświadczone ogrodniczki i edukatorki, praktyczki suwerenności żywnościowej na co dzień i w społecznościach.
BIO JOANNA BOJCZEWSKA:
ogrodniczka doświadczona w permakulturowych ogrodach z kwalifikacjami projektowania PDC. Absolwentka dwuletniego kursu rolnictwa ekologicznego w EUL-u. Współtwórczyni i edukatorka Fundacji i treningów AGRO-PERMA-LAB. Twórczyni i edukatorka EKOPOLETKO, antropolożka społeczna, kuratorka „Muzeum Supermarketu”. Współpracuje m.in. z sieciami i praktykami permakultury w Polsce, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Ukrainie, Włoszech i Skandynawii.
Linki:
https://www.facebook.com/ekopoletko
https://www.ekopoletko.wordpress.com
BIO WIOLETTA OLEJARCZYK:
rolniczka agroekologiczna na etacie u Matki Ziemi, inicjatorka Jurajskiej Kooperatywy Spożywczej w Częstochowie i RWS Słoneczna 25, edukatorka suwerenności żywnościowej, opiekunka nasion, członkini Ruchu Suwerenności Żywnościowej Nyeleni Polska oraz Fundacji AGRO-PERMA-LAB. Zielarka fitoterapeutka.
Linki:
https://www.facebook.com/gospodarstwosloneczna25/
https://www.kooperatywa.czest.pl/aktualności